Site haritaları, web siteler için en temel özelliklerin başında gelmektedir ve Google botlarına yeni yazıları bildirmek için çok önemlidir. Siteniz eski veya çok geniş bir içeriğe sahipse, bu haritaları web sitenize uygun şekilde ayarlamanız gerekir. Bu amaçla kullanılabilecek iki tür site haritası vardır. XML site haritası ve HTML site haritası. Bu haritalardan hangisini kullanmalıyız ya da hangisi daha iyi bu yazıda bu konuyu ele alacağız.
WordPress’te hangi site haritasını kullanmalıyız?
Aslında bu sorunun cevabı ikiside olacatır. Her iki site haritasını kullanmak daha iyi çünkü çalışma şekilleri farklı olsada amaçları aynıdır. Daha iyi bir SEO deneyimi için, iksini birden kullanmak en iyi seçenek.
XML Site Haritası Nedir?
Kısaca XML site haritası sitemizde yayınlamış olduğumuz içeriklere ait linklerin yer aldığı XML uzantılı bir dosyadır. Bu XML dosyasını oluşturmak WordPress’de eklentiler vasıtasıyla otomatik olarak oluşturulabilir. Oluşturulan XML haritası ise Webmaster tools’un site haritaları bölümünden eklenip Google’a bildirimi sağlanır. Google, düzenli aralıklarla XML site haritasını ziyaret eder ve sitenizdeki en son yayınları kontrol eder. Ayrıca eski yazılarınızı da XML site haritasının yardımı ile tarar.Bu ziyaretler günde bir, haftada veya ayda bir kez olabilir. Bu durum web sitenizi ne sıklıkla güncelleyeceğinize bağlıdır. Google’a web sitenizin yapısını anlatmanın en iyi yollarından biridir.
HTML Site Haritası nedir?
HTML site haritası, SEO için size yardımcı olan başka bir iyi araçtır. XML site haritalarının aksine, Google botları HTML site haritalarını daha sık ziyaret eder. Eski sayfalarınızın XML site haritalarından daha verimli şekilde taranmasına yardımcı olur.
HTML Site Haritasını Nasıl Kullanmalısınız?
Site haritasını oluşturduktan sonra, sidebar yada ayrı bir sayfada liste halinde yayınlanabilir. Çok geniş içeriğe sahip bir sitede tüm içeriğin HTML site haritasını görüntülemek görüntü açısından pek de hoş değil. Ancak bazı css püf noktaları ile daha iyi görünmesini sağlayabilirsiniz.
Hangisi SEO İçin Daha İyi?
HTML site haritası, daha önceden Matts Cutts’un açıklamalarına dayanarak botlar tarafından daha iyi anlaşıldığından çok daha fazla fark oluşturacaktır. Fakat tabiki ikisine de kesinlikle ihtiyaç vardır. Bir XML site haritasını veya HTML site haritasını kaldırmak sitenize zarar verebilir. Henüz hiç HTML site haritanız yoksa, kullanmaya başlamanızı öneririz.
Site Haritaları SEO için Neden Önemli?
Web sitenizde bir site haritası yoksa veya site haritanız doğru şekilde kurulmamışsa sayfalarınız Google tarafından keşfedilmeyecek ve dizine eklenmeyecektir. Ayrıca, site haritanızı kaldırırsanız, Google eski içeriğinizi dizine eklemeye başlar.
Site Haritasının SEO Performansıyla İlgili Deneyimler
Site haritaları sitenizi kurduktan sonra yapmanız gereken en temel seçeneklerin başında gelmektedir. Ne tarz bir site kurarsanız kurun mutlaka dinamik bir site haritasına ihtiyacınız vardır. Site haritası olmayan yada yanlış kullanımdan kaynaklı indexlenmeme veya Google’da çıkmama sorunlarını gözlemleyebilirsiniz.Müşterilerimizde ilk dikkat ettiğimiz konuların başında site haritasının doğru kullanılıp kullanılmadığı gelmektedir. Bir müşterimizde dinamik site haritası kullanılmadığı için yeni eklenen içeriklerin indexlenmediğini tespit ettik. Bu sorunu çözdükten sonra site kısa bir süre sonra indexlenmeye ve Google’da üst sıralarda çıkmaya başladı.