Son 5 ila 6 aydır Google arama sonuçlarında Mobil endeksli (Mobile-First Index?) olarak çok büyük değişiklikler meydana gelmektedir. Özellikle çok fazla kişi bu yüzden trafik kaybetti ve bu yazımızda trafik kaybını önlemek için sitenizde kontrol edilmesi gereken ana etkenlerin yanı sıra, mobil güncellemenin sitenizde neye dikkat ettiğine ilişkin genel bilgiler yer alacaktır.
Mobile-First Index Nedir?
Günümüzde gittikçe artan mobil arama işleminden sonra Google web sitelerin sıralama sistemini mobil kısmını öncelikli olarak belirledi. Şuan da Google arama sonuçlarını listelerken önce sitenin masaüstü sürümüne bakar ve bu bilgiler göre de mobil sitenin nasıl sıralacağını belirler. Bu güncelleme tamamlandıktan sonra ise bu durum tam tersi olacaktır. Yani Google öncelikli olarak mobil sitenize bakacak ve bundan sonra da masaüstü sitenizin sıralamasını derecelendirecek.
Mobile-First Index Ne Zaman Yayınlanacak?
Halen resmi olarak net bir açıklama yapılmamasına karşın şuan da bu güncelleme test ediliyor. Net olarak kesin bir şey söylenmesede 2017’nin ikinci çeyreğinde gerçekleşeceğini varsayabiliriz.
Bu Güncelleme Neden Yapılıyor?
Google yaklaşık olarak 2 yıl önce mobil arama trafiğinin masaüstüne göre daha fazla olduğunu açıklamıştı. Mobil internet kullanıcısı artık çok fazla olduğundan, Google’ın cihazlardaki aramaların en doğru sonuç vermesini istemesi çok normaldir. Bir çok sitenin mobil versiyonları halen istenildiği gibi değil. Google mevcut sistemde sıralamayı masaüstüne göre yaptığından kullanıcıların kötü bir mobil siteye girmesi istediği sonuca ulaşamamasına sebep oluyor. Yani mobil versiyonda mutlu olacak kullanıcı odaklı bir sistem geliyor.
Web Sitenizde Kontrol Edilmesi Gerekenler
İçerik:
Sitenizin mobil sürümüne bakın. Masaüstü sürümündeki içerik görünür ve kolay erişilebilir mi? Siteye hangi cihazdan girerseniz girin, kullanıcılar için tutarlı bir deneyim sunmalısınız.
Göz önünde bulundurulması gereken şeylerden birisi, sitedeki gerçek içeriklerdir. Mevcut mobil tasarımınızda içerik gizliyorsanız bunun yerine hem mobil hem de masaüstünde içeriklerin görülmesi daha faydalı olacaktır. Örneğin bir E-ticaret sitesi düşünelim. Kategori sayfasının üst kısmında bulunan 300 kelimelik içerik blogu koymayın. İçeriği sayfanın altına kaydırın veya “biraz daha fazla oku” ya da akordiyon (tıklanınca açılan) butonu ile kısmen gizlenebilir.
Page speed:
Sitenizin hızı özellikle mobil cihazlarda kullanılabilirliğin artırılmasına yardımcı olmak için düşünülmesi gereken önemli bir konudur. Google, bir sayfayı sıralarken şu an sayfa hızını düşünüyor ve Mobile-First Index güncellemesi yayında olduğunda bu da önemli bir kriter olacak. Şahsen mobil güncelleme yayına alındığında sıralama faktöründe en önemli etken olacağı görüşündeyim. Zira amp güncellemesi de buna bir işaret.
Sitenizi yavaşlatan etmenleri bulmak için Google’ın PageSpeed Insights aracında veya GTmetrix sitesinden sitenizi tarayıp sorunları tespit edebilirsiniz. Siteniz yaklaşık üç saniye içinde yüklenmezse, bunun arkasındaki nedenlere bakmanızı ve sitenizin neden yavaş olduğunu tespit etmenizi öneririm. GTmetrix, hangi taleplerin sitenizi yavaşlattığını görmeye çalışırken inanılmaz derecede yararlı olan bir sitedir.
İç bağlantı / Site yapısı:
Sitenin iç bağlantıları her zaman kullanıcıların görebileceği ve kolaylıkla erişebileceği yerlerde olması gerekmektedir. Sitenin iç bağlantı mimarisi kötü olarak yerleştirilmişse sıralamalarda düşüşe neden olabilir.
Yapılandırılmış Veriler:
Çoğu durumda yapısal veriler, sitenin mobil sürümünden kaldırılır. Ne yazık ki, güncelleme yapısal verilerinize bakmaya başlayacağı için tüm yapılandırılmış verilerinizi mobil siteye taşımanız gerekecek.Yapısal verilerin her iki cihazda aynı olup olmadığını görmek için mobil ve masaüstü sitenizde Google’ın yapısal veri test aracını kullanın.
Özet:
Google’ın mobil güncelleme ile neyi göz önüne alacağına bakacak olursak, mücadele etmeye çalıştıkları ana sorun mobil sitenin zayıf kullanılabilirliğidir. Son 1 yılda, düşük kaliteli içeriğe sahip, reklam ağırlıklı siteleri hedefleyen birden fazla güncelleme yapıldı. Özellikle en son Ocak ayında yapılan güncelleme ve yakın zamanda hayata geçen mobil geçiş güncellemesini de içeriyor. Mobil cihazlarda daha küçük ekran alanı düşünüldüğünde, Google’ın siteye kötü yerleştirilmiş reklamlar konusunda daha katı tutum sergileyeceğini düşünüyorum. Eğer sitenizde reklam yerleşimi doğru bir şekilde değilse ya da kullanıcıya tıklamaya teşvik edecek şekilde ve çok fazla yönlendirme içeriyorsa bundan sonra biraz daha dikkatli olmanızda yarar var.
Mobil dizin Google’ın siteleri sıralamasında önemli bir etken olacak. Olumsuz bir şekilde etkilenmediğinizden emin olmak için, kullanıcı deneyiminizin hem mobil hem de masaüstü sitelerinde benzer olduğundan emin olun.Mobil duyarlı bir siteniz yoksa, yukarıdaki sorunlardan herhangi birine sahip olup olmadığınızı kontrol edin.