404 Not Found hatası sitenizi ziyaret eden kişilerin ilgili sayfaya ulaşamaması sonucunda aldıkları hataya denir. Bu hata ilgili sayfanın silinmesi, link yapısının değiştirilmesi gibi sorunlardan dolayı oluşur.
404 Sayfa Bulunamıyor (not found error) hatası ile karşılaştıysanız doğru yerdesiniz. HTTP 404 Internal Error hatasının nedenlerini ve 404 not found error hatasının çözümünü size detaylı şekilde açıklaycağız. Aşağıdaki hataların tamamı aynı anlama gelmektedir.
HTTP 404- Internal Server Error
Temporary Error (404)
Sayfa Bulunamıyor 404
Internal Server Error
HTTP 404 Internal Error
404 not found error
404 Error
HTTP Error 404
404 That’s an error
404 not found aradığınız sayfa bulunamadı
404 hatası internette varolan bir sitede gezerken yada arama sonuçlarına tıklayınca karşınıza çıkan bir sayfadır. Burada kısaca anlatılmak istenen web sitenin sunucularından o linke ait dosyanın kaldırıldığı yada silindiği ve artık böyle bir sayfanın olmadığıdır. Genellikle yeni web sitelerinde rastlanan bir durum olsada eski ve üst düzey profesyonel web sitelerinde de karşımıza çıkabilmektedir.
404 Hatası Neden Olur?
1.Ürünün yada içeriğin bulunduğu url’ si değişmiştir.
Örneğin:
“www.asitesi.com/ayakkabi/deri-ayakkabi-modelleri” iken
“www.asitesi.com/ayakkabi/deri-ayakkabi-çeşitleri” şeklinde bir değişiklik olmuştur.
Burada yapılması gereken 1. url in 2. url ye 301 yönlendirmesi yapılmasıdır. Böylelikle Seo da herhangi bir kayıp yaşamazsınız.
2.Sayfanın yada ürünün site içerisinden silinmesi yada tamamen kaldırılması.
3.Virüs yada kötü niyetli bir yazılımın yada programın internet tarayıcınıza bulaşıp taracıyınızın ayarlarını bozmasıdır.
404 hatası alan bir site için sıralama sonuçları olumsuz etkilenebilir. Bu hata sonucu web sitenize giren kullanıcıların sitenizi terk etme olasılığı oldukça yüksektir. Bunun sonucunda hemen çıkma oranınızı yükselterek sıralama kayıplarına neden olabilir.
Sitenizden hemen çıkışların artmasında Sayfa Bulunamıyor 404 hata sayfasının tasarımı oldukça öndemlidir. Aşağıda iki adet Sayfa Bulunamıyor 404 hata sayfası görüyorsunuz. İlk tarzda bir 404 hata sayfası iel karşılaşan kullanıcı, ikinci hata sayfasına sahip olan siteye göre daha fazla sıra kaybetmesi yüksek ihtimaldir.
Hata sayfalarının tasarımına önem veriniz ve özen gösteriniz. Kullanıcıyı site içerisinde kalıp yeni aramalar yada sorgular yapmaya yönlendiren ve teşvik eden sayfalar tasarlayınız.
Google webmaster üzerinden web sitenizin 404 hatalarını detaylı şekilde incelyebilir takip edebilir ve düzeltme talebinde bulunabilirsiniz.
404 Hatası Nasıl Düzeltilir?
Sunucunuzda dosya silindiği ve ürün-içerik kaldırıldığı için HTTP 404 Internal Error ve benzeri bir hata alıyorsanız, wordpress ve wocoomerce için, redirection ve benzeri eklentiler ile çalışmayan linki(bağlantıları) çalışan linke 301 yönlendirmesi yapabilirsiniz.
Özel bir yazılım kullanıyorsanız (çoğu eticaret paketinde mevcuttur) yazılımcınızdan url yönlenirme desteği için eklenti/modül yazmasını isteyiniz. Ayrıca bu yönlendirme işlemini htaccess dosyası üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
.htaccess dosyasını aşağıdaki şekilde oluşturabilirsiniz.
rewriterule ^/www. DOMAIN . com/ silinmis alt sayfa (.*)$ http://www. DOMAIN .com/yeni-alt-sayfa $1 [r=301,nc]
Daha sonra Google Webmaster üzerinden 404 hatalarının düzeltildiğine dair güncellemeyi sağlayınız.
Bunların dışında bilgisayarınız yada tarayıcınız kaynaklı bir virüsten şüpheleniyorsanız aşağıdaki işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
1.Dns adreslerinin ön belleğini temizleme;
Başlat / Çalıştır’a Cmd yazın, karşınıza çıkan dos ekranına,
ipconfig /flushdns
yazarark enter a basınız
2. Tarayıcınızı güncelleyiniz, son sürüme yükseltiniz ayrıca CTRL / Shift / Delete yada ayarlardan tarayıcınızın ön belleğini temizleyiniz. Bunun dışında bazı eklentiler 404 sayfaları ile karşılaşmanıza neden olabilir. Kullandığınız eklentileri kontrol ederek tarayıcınızdan kaldırınız.
404 ve SEO İlişkisi
Sitenizde bulunan 404 hataları özellikle çok büyük ve çok sayfalı olan siteler için en büyük sorunların başında gelmektedir. Çoğu web sitesi sahipleri bu durumu önemsemez. Fakat çok fazla sayıda 404 hatasının SEO üzerinde olumsuz etkisi çok fazladır.
404 hatalarında yapılan en büyük yanlışlıklardan birisi tüm sayfaları toplu şekilde ana sayfaya yönlendirmektir.Ana sayfaya yönlendirmek, birkaç nedenden dolayı kötü bir kullanıcı deneyimine neden olur:
- Kullanıcılar, farklı bir sayfaya giden bir bağlantıyı tıkladıklarında ana sayfaya nasıl geldikleri konusunda kafaları karışacak.
- Kullanıcılar kendilerine vaat edilen bilgilere erişemeyecek ve nedenini bilmeyecek.
- Kullanıcılarınız tıkladıkları bağlantıyla tamamen alakasız olabilecek bir sayfaya ulaşırlar.
Ana sayfanıza 301 veya 302 yönlendirmeleri kullanmak da çok kötü bir SEO uygulamasıdır. Bazı web sitesi sahipleri ve SEO uzmanları bunu, kaldırılan veya var olmayan içeriğin elde ettiği backlinkleri korumak amacıyla yapar.
Google‘ı 404 durumunu döndüren bir sayfa yerine ana sayfanıza göndermek, Google’ın ana sayfanızın soft 404 hatası olduğunu düşünmesine neden olabilir. Bu nedenle, 404 hatalarını ana sayfanıza yeniden yönlendirmek , amaçlananın tam tersini yapar. Benzer bir ürün / kategori sayfası veya aynı bilgilere sahip alakalı içerikleri belirleyin ve bazı 404 hatalarını ilgili sayfalara yeniden yönlendirin.