SEO‘nun illa karmaşık olması gerekmez. Google Search Console’u düzgün şekilde kullanmak, sitenizin site içi SEO‘suna doğrudan etki edeceğini unutmayın.
Sitenizin hızlı bir şekilde site içi SEO’sunu güçlendirmek için bir sürü teknik bilgiye sahip olmanıza gerek yoktur. Mesela, Google’ın Search Console sistemi, sitenizdeki ciddi sorunları tespit etmenize olanak sağlar.
Search Console’da SEO için hızlı kazançlar bulabileceğiniz 4 temel konu vardır ve hepsi de arama optimizasyonunuzda ciddi bir fark oluşturabilir.
1) Dahili Bağlantı Hataları
Sitedeki tarama hatalarını tespit etmek ve bunları yeni bağlantılar ile değiştirmek için Search Console’da bulunan tarama hataları kısmını kullanabilirsiniz. Burada tarayıcı hatalarını gidermek ve sitenizin performansını artırmak için genel bir görünüm elde etmenize yardımcı olacaktır.
Özellikle bir siteyi taşıdıktan veya URL değişimi yaptıktan sonra, hızlı düzenlemeler için bu özellikten faydalanabilir.
2) Dahili Bağlantılar
Site içi SEO’da oldukça önemli olan hususlardan birisi olan site içi bağlantı kısmı söz konusu olduğunda, odaklanmak istediğimiz öncelikli sayfalar olmalıdır. Bu, her sayfa için öncelik düzeyine bağlı olarak birbirlerine bağlanması sonucunda optimizasyonu daha kolay hale getirir.
En yüksek öncelikli sayfalarınızın listenin en üstünde olup olmadığını incelemek için Search Console’a göz atmanızda yarar var. Eğer yoksa da öncelikli sayfalarınızın güçlendirmek için daha fazla sayfa ile ilişkilendirebilirsiniz.
Dahili bağlantı da TO oranınızı artırabilir, ancak çok fazla alt bilgi bağlantısı kullanmanız önerilmez.
3) Verilerin Vurgulanması
Sitenize yapısal veri işaretlemesi eklemek sitenizin arama motoruna tanıtılmasında yardımcı olacağı gibi ziyaretçilerin de dikkatini çekmesine yardımcı olacaktır. İlk adım, vurgulamak istediğiniz verileri belirlemek olacaktır. Öne çıkarmak istediğiniz şey nedir? Ne üzerinde yoğunlaşmalısın? Veri işaretleyiciyi kullanarak, sitenizdeki önemli veri alanlarını çok kolay bir şekilde etiketleyebilirsiniz.
Yalnızca belli sayfaları etikeletmek yeterli olacaktır. Google benzer sayfaları otomatik olarak algılayıp verilerinizi otomatik olarak etiketler. Tüm bu işlemlerden sonra Google, verilerinizi SERP’de daha çekici bir şekilde sunabilir. Veri işaretleme basit olmakla birlikte herhangi bir kod bilgisi olmadan daha fazla SERP varlığı ve artan TO sunar.
4) Arama Trafiği Analytics Raporu
Arama trafiği raporu, sitenizin performansına genel bir bakış sağlamak için yardımcı bir araçtır. En iyi performansı gösteren sayfalarınızı veya iyileştirme potansiyeline sahip sayfaları keşfetmek için bu bölümü kullanabilirsiniz.
Eski içeriğiniz yeni bir içerikten daha mı iyi?
Mobil trafikten gelen TO yüksek mi?
Bu gibi gerçek verilere ilişkin ayrıntılı bir rapor ile yol haritası çizmek mümkün.
CTA iyileştirilmesi
İçeriği güncel tutmak
Blog yazılarını sosyal medyaya göndermek
Bültende blog yazılarına yer vermek
Arama Trafiği Analiz Raporunda Dikkat Edilecek 5 Husus
-
Tıklama oranını kontrol et
Tıklama oranına daha yakından bakmak, bir sayfanın konumlandırması ve geçerli optimizasyonu konusunda bir sorun olup olmadığını gösterir. Örneğin, konumlandırma yüksek fakat TO oranı düşük olması durumunda ilgili sayfanın mevcut meta açıklamasını düzenlemeniz gerekir.
-
Sıralamalarını kontrol et
En iyi 25 veya 50 arama sorgusundaki sıralamaların bir analizi ile hangi sayfanın şuan iyi gittiğini ve hangi sayfanın iyileştirilmesi gerektiği konusunda ipuçları sunar. Bu sitenin performansını görmek açısından oldukça önemlidir.
Veri bulgularını diğer kanallardan uygulama:
Veri bulgularınızın analizi, Adwords veya sosyal medya gibi diğer pazarlama kanallarının performansını artırmanıza yardımcı olabilir. Raporunuz pazarlama kampanyanıza yönelik yeni yönergeler sunabilir veya kitlenizi ve alışkanlıklarını anlamanıza yardımcı olabilir.
-
Kitlenizi anlayın
Raporu sorularla filtrelemek (“kim”, “ne”, “nerede”, “ne zaman”) kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olabilir. Gerçekten ne arıyorlar? Onları hedefleyecek en iyi anahtar kelimeleri bulmak için en iyi yol nedir?
Bu, hedef kitlenizin bir arama motoruna girdiklerine bağlı olarak, ilginç bilgiler ve trafik çekecek daha hedefli içeriğe ulaşmanızı sağlar.
-
Eğilimleri kontrol et
Gösterimlerin ve sorguların analizi, sitenize gelen trafiği etkileyen eğilimleri gösterebilir. 30 günlük rapor ile 90 günlük rapor arasında bir fark olabilir ve size hangi içeriği oluşturmanız konusunda yeni fikirler sunar.
-
Disawow
Eylül ayının Penguen güncellemesi, daha önce hiç olmadığı kadar önemli ve site sahiplerinin yüzünü güldüren bir güncellemeye tanık oldu; Disawow Tool. Bu araç sitenizdeki zararlı veya faydasız backlinklerinizi engellemenize olanak sağlar. Disawow Tool eskisine oranla artık daha iyi sonuç veriyor ve sonuçlar 2 haftadan daha az bir sürede görülebiliyor.
Genel bakış
Sitenizin SEO’sunu güçlendirmek için ayrıntılı teknik bilgiye sahip olmanıza gerek yoktur. Elinizdeki araçları en iyi nasıl kullanacağınızı bilmeniz gerekiyor. Özetle dikkat edilecek temel başlıklar şöyle:
– Bağlantı sağlığı için tarama hataları raporunu kullanın.
– İç bağlantıları öncelikli sayfalar ile ilişkilendirin.
– Arama sonuçları raporu, kullanılabilir veriler için en iyi arkadaşınızdır.
– Schema.org veya Data Highlighter ile verilerinizi işaretleyin.
– Zararlı ve faydası linkleri engelleyerek sitenizin olumsuz etkilenmemesini sağlayın.