Sitenizi gerçek anlamda optimize etmek istiyorsanız ve teknik anlamda yeterince konuya hakim değilseniz, SEO (arama motoru optimizasyonu) ile ilgili bilmeniz gereken temel konuları inceleyeceğiz.
SEO nedir?
Basitçe SEO, web sitenizin görünürlüğünü ve arama motoru sonuç sayfalarında üst sıralarda çıkmanızı sağlamak için kullanabileceğiniz tüm yöntemleri kapsayan çalışmalardır. Yöntemler, sitenizin görünürlüğünü yükseltmek için kullanabileceğiniz tüm sayfa dışı çalışmalar ile web sitenizin arka planda yapacağınız teknik uygulamaları kapsar ve yapacağınız çalışmanın kalitesine bağlı olarak yükselme eğiliminiz değişkenlik gösterir. Ücretli arama, aynı zamanda arama motoru pazarlamasının büyük bir parçasıdır. Ücretli arama ve PPCiçin ilerleyen zamanlarda yayınlayacağımız geniş kapsamlı makalemizi de okumayı unutmayın.
Neden SEO’ya ihtiyacınız var?
Güçlü bir site mimarisi oluşturmak, arama motorlarının sitenizi hızlı ve kolay bir şekilde dizine eklemesine yardımcı olacaktır. Bu aynı zamanda ziyaretçilere sitenizi kullanmada daha iyi bir deneyim sunacak ve ziyaretçilerin tekrar sitenize girmesine teşvik edecektir. Google’ın giderek kullanıcı deneyimine dikkat ettiğini varsayarsak bu oldukça önemli. Google arama sonuçlarında üst sıralarda olmanız için güçlü bir siteye ihtiyacınız var ancak ne kadar güçlü? Yapılan araştırmalara göre, arama sonuçlarında çıkan ilk 5 sonuç, tüm tıklamaların %67,60’ını alırken, 6 ve 10 arasında bulunan sonuçlar, tıklamaların %3,73’ünü almaktadır.
Arama Motorları Ne Arıyor?
1) Alaka düzeyi
Arama motorları, “Ajda Pekkan Kaç Yaşında" sorusuna araştırıcının sorgusuna en uygun sonuçları sunmaya çalışır. Bu gibi basit soruları Google SERP‘den ayrılmak zorunda kalmadan cevaplamaktadır. Fakat daha karmaşık “en iyi lahmacuncu nerede" gibi sorular için en yakınızda bulunan birden fazla sonuç çıkararak kararı size bırakır.
2) İçeriğinizin kalitesi
Yararlı makaleler, videolar yada popüler ve kullanıcı odaklı içerikler yayınlıyor musunuz? Ya da kullanıcı odaklı olmak yerine arama motorlarından kolayca hit çekmek için mi yazıyor sunuz? Yapılan son sıralama faktörlerine göre, Google’ın içeriği oluşturmak için popüler arama sorgularına dayalı anahtar kelimeler kullanmak yerine, Google’ın bir ziyaretçinin niyetini bütün olarak anlayan ve daha uzun biçimli içeriğe doğru ilerlediğini gösteriyor. Temel olarak, anahtar kelimeler hakkında endişe etmeyi bırakın ve kullanıcı deneyimine odaklanın ve mükemmel içerikler oluşturun.
3) Kullanıcı deneyimi
Mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak SEO için oldukça önemlidir. Site içindeki alakalı dahili bağlantılar ile içeriği kolaya gezebilir bir siteye ihtiyacınız var. Ziyaretçileri sitenizde ne kadar uzun süre tutarsanız o kadar iyi. Şunu daima aklınızda bulundurun makineler yada sitenizi gezen robotlar için değil insanları mutlu etmek için içerikler oluşturun.
4) Site hızı
Sayfalarınızın hızlı yüklenmesi artık arama motorları için gerçek bir kıstas ve yukarıda yazdığımız maddelerden olan kullanıcı deneyimi için oldukça önemli. Yakın zamanda çıkan AMP güncellemeside artık Google’ın bunun üstüne ne kadar düştüğünün kanıtı.
5) Cihazlar arası uyumluluk
Web siteniz ve içeriği, belirli bir ekran boyutu veya aygıtı için eşit olarak optimize edilmiş mi? Google’ın duyarlı tasarımı tercih edilen mobil optimizasyon yöntemi olduğunu belirttiğini unutmayın. Bu yüzden sitenizin her platforma uygun olduğunu gözden geçirin ve responsive temalar kullanmaya özen gösterin.
6) İç bağlantılar
Sitenizin net ve kolay gezinebilir sayfa içi bağlantıları olması oldukça önemlidir. Dahili bağlantının birçok avantajı vardır: Kitlenize, aradığı içeriğe daha kolay gezmesine ve sayfalarınızın daha fazla okumasına olanak sağlar. Alaka düzeyi yüksek oldukları sürece hedef kelimelerinizi vurgulayarak bağlantılar verebilirsiniz. Bu ayrıca hemen çıkma oranlarınızı da azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Sayfa içi linkleme doğru yapıldığı taktirde anahtar kelimeler için sıralamanızı iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Örneğin bu makalenin ‘SEO temelleri‘ kelimesinde sıralanmasını istiyorsanız, benzer yazıların varyasyonlarını kullanarak diğer yazılardan bağlantı oluşturmaya başlayabiliriz. Yani bu Google’a yazının ‘SEO temelleri’ arayan kişilerle alakalı olduğunu bildiğini bildirir. Google’ın sitenizi taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olur. Sitenizde yeni bilgiler getirmek üzere gönderilen Google botlar, içeriğinizin ne kadar faydalı ve güvenilir olduğuna dair daha iyi bir fikre sahip olur; dahili bağlantılarınızı o kadar çok tarar. Makale içi linklemenin önemini bu yazımızdan detaylı olarak görebilirsiniz.
7) Otorite
Otorite web sitesi, kullanıcıları ve arama motoru tarafından güvenilen ve sektöre hakim sitelerdir. Bir otorite web sitesinden bağlantı çok değerlidir.Ürettiğiniz yüksek kaliteli içerik, kendi sitenizin de bir otorite olma ihtimalini artırır.
8) Meta açıklamaları ve başlık etiketleri
Bir meta açıklaması yapmak SERP sıralamanızı yükseltecek etmenlerden birisidir. Makaleyi yayınlamadan önce makaleyi özetleyip dikkat çekecek açıklama yapmak kullanıcıların dikkatini çekmesi açısından oldukça yararlıdır. Meta açıklaması, sayfanızın URL‘sinin altında arama sonuçlarında görünen kısa paragraf metindir; ayrıca, admin panelinizde tam kontrol sahibi olmanız gereken birşeydir.
İşte WordPress’te:
Meta açıklamasını yazarken 160 karakterden fazla olmamasına ve başlığınızla makalenin içeriği ile alakalı olduğuna emin olun. Edit: Google son güncellmesi ile karakter sınırlamasını yükseltmiştir.
Title ise arama motorlarına ve ziyaretçilere sitenizin ne hakkında olduğunu mümkün olan en özlü ve doğru biçimde anlatmak için kullanılır. Başlık yani Title’da anahtar kelimeleriniz, arama motoru sonuçlarının yanın sıra tarayıcı sekmenizde ve sitenize harici olarak vurgulanır.
Örnek Başlık
Sayfanızı ve markanızı açıklayan bir kaç doğru anahtar kelime kullanmalısınız. Fakat yalnızca alakalı anahtar kelimeleri kullanın. Ayrıca göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey ise arama motorları için düzenleme yapmanıza rağmen insanlar için yazdığınızı unutmayın.
9) Veri İşaretleme
Sayfalarınızın HTML kısmına Schema işaretlemesi ekleyerek sonuçların daha dikkat çekici hale gelmesini sağlamak mümkün. Bu, yıldız derecelendirmeleri, müşteri derecelendirmeleri, resimler ve diğer farklı faydalı bilgileri ekleyerek hem arama motoruna hem de ziyaretçilere yardımcı olmaktadır.
10) Doğru etiketli resimler
Bir çok kişi resim eklerken alt etiketi girmeyi unutur ancak bu kesinlikle göz ardı edilmemesi gereken konulardan birisidir. Çünkü Google resimlerinizi göremez fakat alt metinlerini okuyabilir. Resmi alt metinde olabildiğince doğru olarak tarif ederseniz, resimlerin Google Görsel Arama‘da görünme şansı artacaktır.
11) Evergreen içerik (Ölmeyen İçerik)
Adını uzun süre yeşil kalan bitki anlamına gelen evergreen‘den alan evergreen content, kullanılabilirliği ve güncelliği sürekli olan içeriklere denmektedir. İçerik yazarken günlük hit getirebilecek değil uzun süreli geçerliliği olan ve her daim size hit getirebilecek yazılar yazmanız her zaman daha avantajlıdır.
12) Alan adları
Genel site mimarisine daha iyi olacağı için, alt alanlar (seozof.icerik.seo.com) yerine alt dizin kök alanları (seozof.com/icerik/seo) kullanmalısınız. Ayrıca tirelerden uzak durmalısınız. (seo-zof.com) Yine alternatif üst düzey alan adları (.biz .name .info) bunlar spam olarak kabul edilir. Domainde anahtar kelime olması her zaman için daha iyi olacaktır.Fakat yine de dikkat etmekte fayda var. Çünkü bu aynı zamanda daha yakından incelenmesine ve arama motorları tarafından negatif bir sıralama etkisi doğmasına neden olabilir. Ayrıca bir siteyi www olmadan çalıştırırsanız yönlendirmeleri düzgün yaptığınızdan emin olun. Aksi taktirde Google siteyi hemm www’lu hem de www’suz olarak indexleyeceği için olumsuz etkisi doğabilir.
13) Başlıklar ve kalıcı bağlantılar
Makalelerinizin başlıkları SERP ‘lerde görünürlüklerini sağlamak için 55 karakterden küçük olmalıdır.( edit:son güncelleme ile karakter sınırlaması kaldırılmıştır) Çabuk, çekici ve olabildiğince açıklayıcı olduklarından emin olun.(bu genellikle imkansız bir denge) Sadece Clickbait başlıklardan uzak durun, içeriğin sunmadığı bir şey vaat etmeyin. Kullandığınız alt yapının otomatik olarak ayarladığı kalıcı bağlantıyı, başlığınız ile tam olarak eşleştirmeniz gerekmez. Google, en önemli anahtar kelimeleri ilk önce kullanarak toplamda 3 ile 4 anahtar kelimeyi kullanabileceğinizi belirtti.
14) Yorumlar
Yorum sisteminizi kapatmayın. Yazılarınıza düzenli olarak yorum yapan bir kitleye sahip olmak Google açısından oldukça önemlidir. Yorumlar ziyaretçilerin içeriğiniz hakkında yeterli bilgiye sahip olmalarını ya da kendi ilgi noktalarını oluşturmalarını ya da yaptıkları yorumlarla övgü almalarını sağlar. Ayrıca istenmeyen yorumları engellemek konusunda dikkatli olun ve yorum bölümüne nofollow değeri eklemeniz de önemli.
15) Yerel SEO (Local SEO)
Google artık kullanıcılara konumlarına göre sonuç vermeye başladı ve artık özellikle alışveriş, yemek mekanları gibi işletmeler için oldukça önemlidir. Bunun için işletmenizi Google My Business‘a kayıt ettirip tüm bilgilerinizi doğru olarak girmelisiniz. Yerel SEOyaparken dikkat edilecek önemli hususları bu yazımızdan derledik.
16) Sosyal Medya
Teknik olmayan SEO vasıtası olan sosyal medya platformları ile sitenizin görünürlüğünü artırabileceğiniz en belirgin yol sosyal medya pazarlamasıdır. Sosyal sinyaller ile arama sıralamaları arasındaki bağ günümüzde hala tartışılan bir konudur fakat yine de sitenizin bilinirliği açısından oldukça önemlidir.
Sitenizin Google cezalarına neden olabilecek pek çok etmen vardır. Kısa sürede istenilen sonucu alacağınızı düşünsenizde doğru şekilde uygulanmadığı taktirde aşağıdakileri yapmamak en iyisidir.
17) Anahtar kelime doldurma
Sayfalarınızda aşırı derecede anahtar kelime kullanmaktan kaçının. Google’ın hala anahtar kelimeleri bir sıralama faktörü olarak kullanıp kullanmadığı tartışmalıdır.
18) Bağlantı satın alma veya aşırı bağlantı değişimi
Aşırı ve kalitesiz yerlerden bağlantı satın almayın. Sitenizin bir link çöplüğü olmasından ziyade az ama öz bağlantılar almanız her zaman daha iyidir.Siteniz için en iyi bağlantı aynı sektörden link alımı yapmanızdır.
19) Can sıkıcı reklamlar
İçeriğinizi okumanın zevkini ortadan kaldıran ve sitenizin hızını yavaşlatan aşırı derecede müdahaleci olan herhangi bir şey.
20) Mobil uygulama geçiş reklamları
Mobil ziyaretçilere uygulamanızı indirmek için tam ekran bir reklam sunuyorsanız Google, artık mobil cihazlar için uygun olmadığını düşünecektir.
21) Yinelenen içerik
Google sitenizde farkında olmadığınız başka bir benzer içerik bulursa sayfalarınızdan yalnızca birini indexleyecektir. Ayrıca sitenizden içerik çalan sitelerinde farkında olmalısınız, içeriğinizi otomatik olarak çalıp kendi sitelerinde yayınlayabilirler ve sıralamalarda üstünüzde çıkabilirler.
22) Gizli metin ve bağlantılar
Kullanıcıların görmediği ve sitelerin hacklenerek gizli bir şekilde bağlantı verme yöntemi olan “hacklink-spam“, ilk etapta siteniz için faydalı gibi görünsede Google eninde sonunda sizi bulur ve cezalandırır. Ayrıca rakipleriniz de bu yöntemi sizi sıralamalardan düşürmek için kullanabilir. Özellikle rekabetçi bir anahtar kelimeniz varsa güncel olarak backlinklerinizi kontrol edip kalitesiz olanları “Google Disavow Tool" ile engellemelisiniz.
Aşağıdaki içerik ilginizi çekebilir,
Google’ın Gizli Algoritmasını Çözen O Seo Rehberi